E-mail

 

Ez az oldal BME Építőmérnöki Kar egységes e-mail címeinek használatához nyújt segítséget

 

1. Általános információk

Minden új kari e-mail cím formátuma vezeteknev.keresztnev @ epito.bme.hu.

A régi egyetemi e-mail címek tovább működnek, csak alias-ként bekerülnek az új e-mail címek alá. Azaz, bármely egyetemi e-mail címre küldött levél megjelenik a régi és az új e-mail beállításokkal is, ezért egyetlen levél sem veszik el.

Egyetemeni ügyekben az új e-mail címeket kell használni.

Az új e-mail cím nem érinti a magán e-mail címeket.

A Lotus Notes Domino e-mail rendszert az egyetem Telekommunikációs és Informatikai Osztálya (korábban EISZK) üzemelteti. 

Az e-mail címekkel kapcsolatban a Kari Informatikai Bizottság tanszéki felelősei tudnak segítséget nyújtani. A tanszéki felelősök listája a linkelt oldal alján érhető el.

 

2. Belépési adatok

Akinek volt egyetemi kezelésben lévő e-mail címe, annak a belépési adatai nem változtak. Egyetemi kezelés alatt a TIO által üzemeltetett e-mail címet értjük, sem az eik.bme.hu, sem a tanszéki kezelésben lévőket. Ha esetleg nem emlékszik a korábbi e-mail címére, akkor Garamszegi József tud segíteni.

Az új egyetemi kezelésben lévő e-mail címekhez szükséges belépési adatokat a Kari Informatikai Bizottság tanszéki felelősei jutttatják el a kollégákhoz.

 

3. Levelezési lehetőségek

3.1 Levelezés böngészőből - Webmail

Az egységes kari e-mail címét - akár olvasás, akár küldés céljából - bárhonnan és bármilyen számítógépről elérheti az iNotes kliens segítségével a fenti zöld linkre kattintva. Az e-mailek akkor lesznek elérhetők webmailen, ha (i) a korábbi leveleit nem törölte a szerverről, vagy ha (ii) a használt levelezőprogramjával POP3 klienst használ, de a levelek megtartása a szerveren opciót állította be, vagy ha (iii) levelezőprogramjával IMAP protokollt használ.

 

3.2 Levelezés más levelezőprogrammal - Outlook, Outlook Express, Thunderbird, egyéb Webmail

Az új kari e-mail más levelezőprogramban való használatához az alábbi beállításokat kell használni.

Bejövő levelek szervere: mail.bme.hu vagy 152.66.115.60

Bejövő levelek portja: IMAP TCP/IP PORT: 143, POP3 TCP/IP PORT: 110, IMAP SSL TCP/IP PORT: 993, POP3 SSL TCP/IP PORT: 995 

Kimenő levelek szervere, SMTP: mail.bme.hu vagy nic.bme.hu

Kimenő levelek portja: TCP/IP PORT: 25

A kimenő levelek szervere nem fogad el levelet olyan géptől, amelynek nincs érvényes DNS bejegyzése, vagy amelynek a forward és reverse DNS bejegyzései nem konzisztensek. Egyetemi DNS regisztrációról a TIO honlapján talál információt (csak egyetemen belülről érhető el). Lásd 4-es pont.

 

3.3 Levelezés Lotus Notes klienssel 

A Lotus Notes kliens az alábbi FTP szerverről tölthető le (csak egyetemi IP címről működik), telepítési útmutató itt található. A használathoz egy ID fájl szükséges, amit a Kari Informatikai Bizottság tanszéki felelősei tudnak elküldeni a jelszavakkal együtt.

 

4. Levelek küldése nem egyetemi IP címről

Amennyiben egyetemen kívülről kíván levelet küldeni az új e-mail címmel (otthoni pc, laptop, netkávézó, konferencia, stb.), akkor az alábbiakra kell tekintettel lenni.

4.1 Ilyen esetekben célszerű a webmailt használni amely minden esetben használható.

4.2 Ha a saját otthoni gépén vagy a laptopján Lotus Notes kliens van, akkor arról is tud küldeni e-mailt.

4.3 Amennyiben ettől eltérő levelező programot használ, akkor az alábbi lehetőségei vannak:

4.3.1 Belépés az egyetemi VPN hálózatba és biztonságos kapcsolaton keresztül küldeni a leveleket - javasolt. A TIO honlapján olvashat a VPN beállításáról (csak egyetemen belülről érhető el).

4.3.2 A kimenő szerver szolgáltatójának a saját otthoni levelező szolgáltatóját (UPC, T-Home, Invitel, stb.) állítja be, amennyiben az engedi a kimenő leveleket. A Gmail használata mint kimenő leveező szerver nem támogatott, mert felülírja a levél küldőjét a gmail-es e-mail címre és nem látszik az egyetemi e-mail cím.

 

5. Korábbi e-mailek átvitele az új rendszerbe

A korábbi levelek importálásához a Kari Informatikai Bizottság tanszéki felelősei tudnak segítséget nyújtani.